Zdrowie

Herbata – smaczny sposób na zdrowie i młodość

  komentarze 3
Herbata jest najczęściej spożywanym napojem na świecie, drugim po wodzie. To coś więcej niż zwykły napój. Świetnie smakuje, a przede wszystkim zapewnia młodość i zdrowie. Mimo, że picie herbaty było związane z korzyściami dla zdrowia od wieków, tylko w ...

Częsty kontakt z chlorowaną wodą zwiększa ryzyko raka pęcherza

  komentarze 2
Dodawanie do wody środki dezynfekujące mogą mieć niekorzystny wpływ ma zdrowie osób korzystających z basenów. Hiszpańscy naukowcy ostrzegają, że osoby regularnie korzystające z basenów dezynfekowanych chlorem czy chloraminą lub często korzystające z prysznica bądź kąpieli w wannie wypełnionej chlorowaną wodą, ...

Codziennie picie piwa korzystne dla zdrowia

  komentarze 1
Według ekspertów piwo nie tylko orzeźwia i świetnie smakuje, ale jest także napojem bogatym w proteiny, witaminy i sole mineralne. Lekarze sugerują, iż codzienne picie piwa w umiarkowanej ilości jest korzystne dla zdrowia i może zmniejszyć ryzyko cukrzycy oraz ...

Regularne spożywanie jednego jabłka dziennie może przedłużyć życie

  komentarze 0
Naukowcy przeprowadzili badania na muszkach owocowych, które podzielono na dwie grupy. Pierwsza była karmiona jedzeniem z dodatkiem jabłka natomiast pożywienie drugiej nie zawierało jabłka. Jak się okazało muszki karmione jabłkiem żyły 5 dni dłużej od muszek karmionych normalnie. Co ...

Napoje gazowane zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu

  komentarze 1
Wysoka konsumpcja napojów gazowanych jest przyczyną wielu problemów ze zdrowiem. Dietetyczne napoje gazowane są częstym wyborem osób, które chciałby zrzucić zbędne kilogramy. Jednak najnowsze badania dowodzą, że mogą zwiększyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Niezdrowa dieta obniża IQ dzieci

  komentarze 0
Jedzenie fast foodów obniża IQ dziecka – to stwierdzenie naukowców z Uniwersytetu w Bristolu. Badania przeprowadzono na 4 tys. dzieci podzielonych na trzy grupy. Pierwszą grupę stanowiły dzieci, które w wieku poniżej 4 lat spożywały duże ilości żywności wysoko przetworzonej, ...

Implanty piersi zwiększają ryzyko raka krwi?

  komentarze 0

Kobiety, u których zastosowano podczas operacji powiększania lub modelowania kształtu piersi wkładki silikonowe wypełnione sola fizjologiczną, wykazują zwiększone ryzyko zachorowania na rzadką formę raka krwi - chłoniak anaplastyczny z dużych komórek (ALCL). Przegląd ponad 60 raportów wykazał, że kobiety, u ...

Szkodliwe mydła antybakteryjne

  komentarze 0
Nowe badania wykazały, że młodzież używająca mydeł antybakteryjnych zawierających triclosan jest bardziej narażona na alergie. Naukowcy z University of Michigan School of Public Heath, są przekonani również, że nadmierne narażenie na bisfenol A wśród dorosłych może osłabiać ich system immunologiczny. Triclosan jest ...

Szkodliwe składniki kosmetyków

  komentarze 3

Informacje o składnikach kosmetyków są bardzo ważne dla zdrowia konsumenta, niestety kupując preparat do pielęgnacji skóry niewielu z nas zastanawia się nad jego składem chemicznym. Szczególnie istotne jest dobieranie kosmetyków dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących. Wcierane w skórę ...

Dobroczynne właściwości jagód

  komentarze 2
Nowe badania wykazały, że spożywanie dwóch garści jagód w tygodniu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, które prowadzi do chorób serca i udarów mózgu. Ochronę przed nadciśnieniem zapewniają zawarte w jagodach związki bioaktywne – antocyjany. U osób, które spożywały ...
NAJNOWSZE
skóra wrażliwa

  komentarze 5
PRACA
COSMOTEST - recenzje kosmetyków