OLEJ LNIANY – dobroczynne kwasy omega – 3 i omega – 6

    komentarze 0   czytano 360

W naszym codziennym pożywieniu znajdują się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub tłuszcze rybie. Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo różnią się one między sobą wartością odżywczą i jak wpływają na nasze zdrowie.


Wszystkie tłuszcze są mieszaniną kwasów tłuszczowych, które dzielimy na trzy grupy:
– Kwasy nasycone są obecne w tłuszczach zwierzęcych, takich jak masło, smalec, wędliny. Przez nasz organizm wykorzystywane są jako źródło kalorii. w nadmiarze powodują wzrost poziomu cholesterolu we krwi oraz miażdżycę.
– Kwasy jednonienasycone, do tej grupy zaliczane są kwasy omega – 9. Występują w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, w oleju z awokado, arachidowym jak również w olejach rybich. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.
– Kwasy wielonienasycone czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Znajdują się głównie w olejach roślinnych i rybich. Wyróżnia się NNKT omega – 3 oraz omega – 6.

Kwasy omega – 3 występują przede wszystkim w oleju lnianym, oleju z lnianki, w oleju z dzikiej róży i konopnym. Wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, zapobiegają miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi oraz działają przeciw arytmii serca.

Kwasy omega – 6 występują w oleju z ogórecznika, wiesiołka, w oleju słonecznikowym oraz winogronowym. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Olej lniany zawiera sporą ilość kwasów omega – 3, bo aż ponad 50% oraz mniejszą ilość kwasów omega – 6 i omega – 9. Zawiera również niewielką ilość kwasów tłuszczowych ok 10%. To doskonały bilans kwasów tłuszczowych, który organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Nasza dieta dostarcza zwykle zbyt mało kwasów omega – 3 w stosunku do ilości kwasów omega – 6. Takie zachwiane proporcje mogą prowadzić do zaburzeń równowagi immunologicznej, stanów zapalnych, alergicznych oraz do nadmiernych podziałów komórek nowotworowych. Niedobór kwasów omega – 3 sprzyja wielu chorobom m.in. stanom zapalnym, nowotworom, alergii, atopii i nadpobudliwości u dzieci. Wywołuje także zmiany skórne, łuszczenie się skóry, obniżoną odporność na infekcje, bezpłodność, wzmożone pragnienie, nadciśnienie, zahamowanie wzrostu u dzieci.

By przywrócić w organizmie równowagę, w codziennej diecie można zastosować olej lniany budwigowy, który jest bogatym źródłem kwasów omega – 3.

Najlepsze właściwości wykazuje Olej lniany nieoczyszczony. Zawiera on drobinki nasion lnu, z których został wytłoczony. Drobinki te zbierają się na dnie butelki w postaci osadu podczas przechowywania. Olej ten powinien być zimno tłoczony czyli otrzymywany metodą tłoczenia “na zimno” nasion lnu, polegającą na mechanicznym wyciskaniu oleju bez podgrzewania. Tylko zimno tłoczony olej lniany zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości. NNKT omega – 3 ulegają stopniowej degradacji pod wpływem wysokiej temperatury, tlenu czy wilgoci, dlatego olej lniany należy przechowywać w lodówce w dobrze zakręconej butelce z ciemnego szkła.

Olej lniany nie nadaje się do smażenia, ponieważ zawarte w nim NNKT utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Działanie oleju lnianego:
– przeciwnowotworowe (kwasy omega – 3 spowalniają podziały komórek nowotworowych, zmniejsza ryzyko raka prostaty),
– zawarte w oleju lnianym NNKT łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów ( zmniejszają ból i sztywność stawów, zapobiegają zmianom zwyrodnieniowym),
– łagodzi objawy schorzeń układu nerwowego i mózgu takich jak stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę,
– NNKT zawarte w oleju lnianym zapobiegają miażdżycy, zawałom serca, nadciśnieniu, obniżają poziom złego cholesterolu,
– wspomaga procesy trawienne, osłania i regeneruje błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego,
– NNKT regulują metabolizm wszystkich tłuszczów w organizmie,
– poprawia pamięć i koncentrację,
– poprawia nastrój,
– zapobiega procesom zwyrodnienia plamki żółtej, obniżają ciśnienie śródgałkowe i pomagają przy leczeniu jaskry,
– NNKT są niezbędne w prawidłowym przebiegu ciąży i w rozwoju dziecka,
– poprawia stan skóry, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wysuszaniu skóry, przyśpiesza gojenie się oparzeń skóry,
– wykazuje lecznicze działanie w przypadku skóry suchej i łuszczycowej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
OLEJ LNIANY - dobroczynne kwasy omega - 3 i omega - 6, 7.7 out of 10 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY
SOCIAL
NAJNOWSZE
skóra wrażliwa

Pielęgnacja skóry wrażliwej

  komentarze 5
PRACA
COSMOTEST - recenzje kosmetyków

Niedrogie pożyczki dla każdego.