Olej arganowy – Marokańskie złoto

    komentarze 1   czytano 2030

olej-arganowyOlej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzewa arganowego, występującego jedynie w południowej części Maroka. Drzewo rośnie na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Olej jest nazywany “płynnym złotem” lub “złotem Berberów” i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie z powodu jego ograniczonej dostępności oraz ze względu na pracochłonny proces pozyskiwania, jak również niezwykłych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.

Zbieranie orzechów arganowych oraz tłoczenie oleju odbywa się na przestrzeni lipca i sierpnia.


Drzewa arganowe są wstrząsane przez żyjące tam kozy, spore ilości owoców spadają również samoczynnie z drzewa po osiągnięciu dojrzałości. Kozy zjadają owoce przy czym mięsista część jest trawiona a orzechy pozostają, i to właśnie wykorzystywane jest do produkcji oleju. Tubylcy zbierają je w kozich odchodach, a przetrawiona skorupka orzecha daje się łatwiej rozłupać. Produkcja oleju odbywa się tradycyjnymi metodami, wykonywana jest ręcznie przez kobiety. Jest to długi proces i produkcja 1 litra oleju może trwać ok. 20 godzin. Każdy orzech musi być otwarty, aby wyjąć ziarna. Następnie ziarna są mielone aż do uzyskania oleistej pasty, z której wyciska się olej. Jest olejem z pierwszego tłoczenia, na zimno.

Olej arganowy ma ciemniejszą barwę niż olej z oliwek i czerwonawy odcień. Posiada zapach prażonych orzechów. Istnieją dwa rodzaje oleju arganowego, jeden nadaje się na użytek kulinarny, a drugi na użytek kosmetyczny. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6 i omega-9, kwas linolowy, karotenoidy. Zawiera spore ilości witaminy E, której zawartość jest dwukrotnie wyższa niż w oliwie z oliwek. Dzięki kompleksowej zawartości tokoferoli olej arganowy posiada intensywne właściwości antyoksydacyjne.

Zastosowanie w kuchni

olej arganowy

Olej arganowy nadaje się np. jako dressing do sałatek, marynata do mięs lub do dań warzywnych. Nadaje się również do bezpośredniego spożycia. Zaleca się by nie stosować oleju do smażenia, można go jedynie dodać na koniec smażenia do smaku, wtedy zachowa wszystkie właściwości lecznicze. Olej należy przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu spożyć możliwie jak najszybciej, gdyż zawarte w oleju wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają tendencje do utleniania się i jełczenia, a utleniony olej posiada dużo wolnych rodników, które sprzyjają powstawaniu nowotworów oraz odpowiadają za przedwczesne starzenie się.

Właściwości
• Zapobiega chorobie Alzheimera i Parkinsona
• Obniża ciśnienie, poziom cholesterolu,
• Zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy
• Wpływa korzystnie na krążenie krwi
• Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry, prostaty
• Łagodzi bóle stawów

Zastosowanie w kosmetyce

olej arganowy

Olej arganowy jest składnikiem wielu kosmetyków z tzw. wyższej półki. Powstaje z ziaren nie poddawanych żadnej obróbce. Jest droższy od oleju arganowego spożywczego. Nazywany jest eliksirem młodości ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne. Zawdzięcza to dużej zawartości tokoferoli czyli wit. E. Zawiera również polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego oraz neutralizuje wolne rodniki. Jest niezastąpiony w walce z cellulitem, doskonale nadaje się do masażu.

Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają barierę hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym ceramidów stanowiących cement komórkowy.

Olej świetnie nadaje się do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt, zabezpieczając ją przed odparzeniami, a jednocześnie optymalnie pielęgnując.

Dzięki zawartości kwasu linolowego olej arganowy działa przeciwzapalnie, uspokaja podrażnioną i alergiczną skórę, oraz wzmacnia system immunologiczny skóry chroniąc przed infekcjami. Zawiera związki antykancerogenne chroniąc przed nowotworami skóry.

Jest doskonały do pielęgnacji dojrzałej i starzejącej się cery, chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek.

Jest idealny jako olejek do opalania, ponieważ zawiera naturalne filtry, które chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Natomiast po opalaniu leczy zaczerwienienia i oparzenia słoneczne. Zapobiega powstawaniu uszkodzeń, a tym samym chroni przed transepidermalną utratą wody. Przyśpiesza odnowę tkanek i utrudnia przenikanie przez skórę substancji drażniących.

Doskonale likwiduje wszystkie problemy suchości, szorstkości i łuszczenia, do tego stopnia, że polecany bywa również osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca, egzema czy atopowe zapalenie skóry. Smarowanie nim szorstkiej skóry kolan, łokci czy pękających pięt to znakomity sposób na miękką i zdrową skórę. Olej arganowy bardzo dobrze sprawdza się także w roli nawilżacza płytki paznokcia. Systematyczne jego używanie likwiduje wysuszone skórki.

Olej arganowy wpływa korzystnie na kondycję włosów. Bardzo dobrze działa na włosy suche i łamliwe, które straciły swą miękkość i połysk. Aplikowany na końcówki, zapobiega ich rozdwajaniu się. Po jego stosowaniu włosy są zadbane i błyszczące. Odżywia włosy zniszczone zabiegami fryzjerskimi i stylizacją. Wieczorem wmasuj olej we włosy i zostaw na całą noc, rano umyj włosy jak zwykle.

Właściwości
• Silne działanie regenerujące
• Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych, wiatru i zimna
• Głęboko nawilża skórę
• Chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek
• Łagodzi objawy alergii
• Działa przeciwzapalnie
• Opóźnia procesy starzenia
• Poprawia elastyczność
• Łagodzi objawy trądzika młodzieńczego
• Chroni naskórek przed przesuszeniem i pęknięciami
• Łagodzi objawy alergii
• Łagodzi oparzenia słoneczne
• Przyśpiesza gojenie uszkodzeń skóry
• Wygładza zmarszczki
• Korzystnie działa stosowany przy egzemie, ospie wietrznej, łuszczycy
• Wspomaga pozbycie się cellulitu
• Odżywia zniszczone zabiegami fryzjerskimi włosy

Wyszukano nas po słowach:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Olej arganowy - Marokańskie złoto, 10.0 out of 10 based on 10 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY
SOCIAL
  • Beata Kwiatkowska

    zgadzam się, to samo dobro. Niestety taki olej w czystej formie i w szklanej butelce jest dość drogi dlatego zdecydowałam się na produkty z tym olejem w składzie i powiem wam, że działają naprawdę świetnie. Znalazłam je na nuvialab.pl ale podejrzewam, że to nie jedyna strona gdzie to można znaleźć ;p

NAJNOWSZE
skóra wrażliwa

Pielęgnacja skóry wrażliwej

  komentarze 5
PRACA
COSMOTEST - recenzje kosmetyków

Jak rozpoznać ospa objawy -tylko tutaj Dziwne zachowania podczas jedzenia? anoreksja objawy , podziel się wiedzą. Jeden z rodzaji to zmarszczki na czole , kiedy możemy się ich spodziewać? Jak masz wątpliwości: objawy sm , diagnoza. Wiedz, że rak prostaty może być leczony.