Kwas foliowy i żelazo niezbędne w diecie przyszłej matki

    komentarze 0   czytano 46

Kwas foliowy i żelazo niezbędne w diecie przyszłej matki

Nowe badania naukowców z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazały, że kobiety w ciąży uzupełniające dietę w kwas foliowy i żelazo mają bardziej inteligentne dzieci.


Żelazo jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego – powiedział prof. Christian Paul, główny autor badania.

W badaniach uczestniczyło 676 dzieci w wieku 7-9 lat zamieszkujących wioskę w Nepalu. Badania prowadzono od czerwca 2007 do kwietnia 2009r.

Badane dzieci otrzymywały codziennie mikroelementy w tym żelazo oraz kwas foliowy. Grupa naukowców oceniła funkcjonowanie intelektualne przy pomocy uniwersalnego testu diagnozującego niewerbalną inteligencję, oceniono także rozwój ruchowy dzieci.

Okazało się, że matki których jadłospis zawierał odpowiednie ilości żelaza i kwasu foliowego, korzystnie wpłynął na stan nowo narodzonego dziecka oraz był on powiązany z ogólną sprawnością intelektualną.

Suplementacja składników odżywczych podczas ciąży, w krytycznym okresie rozwoju centralnego układu nerwowego, wpływa na dzieci w późniejszym okresie życia – skomentował prof. Christian Paul.

Żelazo jest pierwiastkiem mającym duże znaczenie w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo występuje szczególnie w okresie okołoporodowym. Płód dla prawidłowego rozwoju potrzebuje dwukrotnych dawek tego pierwiastka, wtedy też ciężarna kobieta jest narażona najczęściej na anemię. Niedokrwistość w czasie ciąży spowodowana niedoborem żelaza jest dość powszechnym zjawiskiem, prowadzi ona do niedotlenienia ciężarnej i płodu, może być też przyczyną przedwczesnych porodów i poronień. Długotrwała niedokrwistość może prowadzić do wad rozwojowych płodu, niedorozwoju fizycznego i umysłowego.

Zapotrzebowanie na żelazo wzrasta wraz rozwojem płodu. W początkowych stadiach ciąży wystarczy wzbogacenie diety w produkty, które są źródłem żelaza: mięso wołowe, wątroba, płatki owsiane, fasola, żółtka jaj, szpinak, orzechy. Natomiast w ostatnich stadiach ciąży oraz w przypadku uporczywych wymiotów towarzyszących ciąży, trzeba koniecznie uzupełniać niedobory suplementami.

Źródło: zeenews.com

Czy wiesz że…

Większa przyswajalność żelaza zachodzi w obecności produktów bogatych w witaminę C, natomiast produkty mleczne (kazeina) utrudniają przyswajanie żelaza.

PODOBNE ARTYKUŁY
SOCIAL
NAJNOWSZE
skóra wrażliwa

  komentarze 5
PRACA
COSMOTEST - recenzje kosmetyków