5 najbardziej popularnych ekstraktów roślinnych w pielęgnacji skóry i włosów

    komentarze 0   czytano 0

Naturalne olejki od tysiącleci są wykorzystywane w kosmetyce – nadają piękny wygląd lub leczą. Dziś, mimo dostępności setek tysięcy substancji syntetycznych, naturalne ekstrakty roślinne nadal są bardzo popularne. W artykule przeczytasz o pięciu, które cieszą się największym zainteresowaniem i występują nie tylko kosmetykach organicznych.


Pokrzywa

Ekstrakt z pokrzywy zawierający spore ilości kwasów organicznych oraz pewną ilość olejków eterycznych i aminokwasów jest znany od wieków. Ma wielorakie działanie: dzięki zawartości kwasu mrówkowego, jabłczanów i octanów doskonale kontroluje populację bakterii i grzybów, przywraca naturalną równowagę skóry, a ponieważ ma odczyn kwaśny, jest jednocześnie łagodny dla komórek skóry, dzięki czemu nie powoduje podrażnień.

Ekstrakt z pokrzywy dodaje się do szamponów i naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów. Odżywia on i utrwala strukturę włosa, pomaga znormalizować pracę gruczołów w skórze głowy, a także chroni włosy przed uszkodzeniami dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy.

Olej arganowy

Olej arganowy zwany płynnym złotem Maroka jest najdroższym z olejów pielęgnacyjnych. Zawiera bardzo korzystną dla ludzkiej skóry kombinację nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki której doskonale się wchłania, przyczynia się do odbudowy komórek skóry, wzmacnia je i przywraca naturalne funkcje fizjologiczne. Obecnie jest używany do produkcji wielu różnych kosmetyków: od żelów pod prysznic przez kremy aż po balsamy i mleczka. Niestety w wielu kosmetykach dodaje się go jedynie śladowe ilości (ze względu na cenę), więc trzeba się sporo naszukać, aby znaleźć kosmetyk, który rzeczywiście będzie odżywiał, przywracał koloryt i poprawiał kondycję skóry dzięki dodatkowi właśnie tego oleju. Wyjątkiem w tym względzie są jednak dobrej jakości kosmetyki naturalne.

Masło shea

Masło shea, znane od dawna, ale popularne od kilku lat, jest doskonałym preparatem nawilżającym i regenerującym. Zawiera wszystkie niezbędne w budowie skóry kwasy nienasycone przy jednoczesnej bardzo niskiej zawartości tłuszczów szkodliwych. Masło shea doskonale się wchłania i powoduje natychmiastową poprawę wyglądu skóry. Na poprawę funkcjonowania trzeba poczekać nieco dłużej, ale warto – jest to dodatek do kosmetyków stosowany obecnie głównie w kremach do ciała i balsamach, masłach itp. Przede wszystkim idealnie nadaje się do łagodzenia podrażnień i ochrony skóry po kąpieli w twardej wodzie, ale świetnie sprawdza się także jako zamiennik kwasu hialuronowego w terapiach przywracających skórze witalność. Właśnie dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków naturalnych do pielęgnacji skóry dojrzałej i zmęczonej.

Rumianek

Rumianek znany jest z właściwości bakteriobójczych i bakteriostatycznych. Dobrze radzi sobie także z niektórymi grzybami, także tymi, które powodują łupież. Najczęściej jednak stosowany jest w kremach do rąk ze względu na silne właściwości ściągające. Dzięki błyskawicznemu działaniu przynosi ulgę wysuszonym dłoniom i zmęczonym paznokciom. Ekstrakty z rumianku używane są także w niektórych pielęgnacyjnych szamponach do włosów, a to ze względu na działanie ochronne oraz zawartość przeciwutleniaczy działających na powierzchni skóry lub włosów.

Róża

Olejek różany, który łagodzi podrażnienia, jest stosowany od wieków jako doskonały środek aromatyzujący i dezodoryzujący. Do tego jego zapach świetnie odpręża i właśnie w tym celu dodawany jest do kosmetyków – nie wykazuje silnego działania nawilżającego ani ochronnego, nie jest też szczególnie wartościowy pod względem składu tłuszczowego, ale pachnie przyjemnie i pozwala czerpać prawdziwą przyjemność nawet z krótkiej toalety, więc ogólnie poprawia samopoczucie, a przy tym regularnie stosowany poprawia mikroangiogenezę, a więc i pośrednio odżywienie skóry.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

PODOBNE ARTYKUŁY
SOCIAL
NAJNOWSZE
skóra wrażliwa

Pielęgnacja skóry wrażliwej

  komentarze 5
PRACA
COSMOTEST - recenzje kosmetyków

pokrzywa indyjska forskolin is a chemical found in the roots of plant plectranthus barbatus coleus forskohlii this has been used since ancient times to treat
suplementybio.pl