Trychologia prawdę Ci powie - szkolenia

Bambus w kosmetyce

    komentarze 0   czytano 981
fotka

Bambus to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, która dotarła do Europy z odległej Azji, gdzie symbolizuje równowagę i dobre samopoczucie. Właściwości tej niezwykłej rośliny wykorzystuje się nie tylko w budownictwie, produkcji mebli czy w produktach spożywczych ale również w kosmetyce, gabinetach odnowy biologicznej i spa.


Bambus zawiera szereg dobroczynnych substancji m.in. flawonoidy, sacharydy, ramnoza, krzemionka, białka, aminokwasy (tyrozyna, arginina, leucyna, histydyna) oraz wiele związków mineralnych. Herbata z liści bambusa zawiera ponadto wiele antyoksydantów, błonnik, aminokwasy, flawonoidy, składniki mineralne, witaminy i węglowodany. Picie herbaty z liści bambusa sprzyja w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu oraz ułatwia trawienie przy czym korzystnie wpływa na wygląd skóry. Wyciąg z bambusa doskonale relaksuje oraz nawilża skórę. Po nałożeniu na skórę staje się ona gładka i miękka.

Składnik kosmetyków anti-aging

W delikatnych liściach występują flawonoidy wykazujące silne działanie antyoksydacyjne, dlatego coraz częściej wyciągi roślinne z bambusa pojawiają się w kosmetykach anti-aging oraz w produktach przeciwsłonecznych, gdyż posiadają zdolność pochłaniania promieni UVA i UVB.
Natomiast ramnoza występująca w roślinie sprzyja tworzeniu włókien elastycznych w tkance łącznej. Działa na fibroblasty, stymulując je do produkcji kolagenu.

Rozszerzone naczynka i cellulit

Flawonoidy są także niezastąpionym składnikiem kosmetyków dla cer z problemem naczyniowym. Wzmacniają ściany kapilarów oraz zmniejszają ich kruchość i przepuszczalność, zapobiegając tym samym ich rozszerzaniu i pękaniu. Flawonoidy mają również bardzo dużą skuteczność w leczeniu cellulitu.

Wypadające włosy i łamliwe paznokcie

Dzięki zawartej w bambusie dużej ilości krzemionki, regeneruje i wzmacnia zniszczone i osłabione włosy oraz pielęgnuje kruche i łamliwe paznokcie. Szczególnie bogaty w krzem jest ekstrakt z gatunku bambusa Tabashir bamboo, który zawiera nie mniej niż 70 % przyswajalnej krzemionki. W babusie zawarte są także sacharydy, które znajdują zastosowanie w produktach oczyszczających i szamponach.

Działanie antybakteryjne

Kosmetyki z ekstraktem z bambusa chronią skórę przed bakteriami i grzybami.

MASAŻ BAMBUSOWY

Masaż bambusem jest jedną z nowszych technik masażu na rynku kosmetycznym. To relaksacyjny masaż wykonywany bambusowymi pałeczkami o różnej grubości i długości, które są rolowane po skórze.
Są one dostosowane do różnych technik masażu oraz powierzchni ciała klienta.
Zapewnienie optymalnej temperatury pomieszczenia, relaksacyjnej muzyki, aromaterapii i wystroju wnętrza pozwala na pełne odczucie korzyści płynących z masażu.

Początkowo w masażu używa się pałeczek o większej średnicy a w kolejnym etapie wykorzystuje się pałeczki o mniejszej średnicy, które służą dokładniejszemu masażowi poszczególnych części ciała. Następnie oba rodzaje bambusów łączy się ze sobą i wykonuje energiczne i mocne ruchy w celu rozgrzania głęboko położonych partii mięśni. Końcowym etapem jest delikatne muskanie małymi pałeczkami w celu wyciszenia skóry i mięśni. Podczas masażu na skórę może być nakładany koktajl z naturalnych wyciągów roślinnych.

Działanie masażu bambusowego
• Relaksujące
• Stymuluje przepływ krwi i limfy
• Modeluje ciało

Wskazania do masażu
• Stres
• Przemęczenie
• Cellulit
• Zaburzenia krążenia
• Bóle głowy, kręgosłupa
• Bóle mięśni
• Złe samopoczucie

Zabieg może trwać ok. 30-120 minut.

Wyszukano nas po słowach:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Bambus w kosmetyce, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY
SOCIAL
NAJNOWSZE
PRACA
COSMOTEST - recenzje kosmetyków